Mercun: Kawan atau Lawan?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Apabila bulan Ramadan berakhir, umat Islam di seluruh dunia bersiap-siap untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri. Bagi ramai orang, Perayaan gembira ini sering dikaitkan dengan mercun. Namun, penggunaan mercun semasa Aidilfitri membangkitkan soalan-soalan penting tentang keselamatan, tradisi budaya, dan kesan terhadap alam sekitar.

Kepentingan Budaya Mercun

Mercun telah menjadi sebahagian daripada perayaan Aidilfitri di Malaysia sejak dahulu lagi, di mana ia dianggap sebagai cara untuk meluahkan kegembiraan dan kebahagiaan. Malah, bunyi mercun meletup di langit malam telah menjadi sebahagian penting dari pengalaman Aidilfitri bagi ramai orang.

Risiko Keselamatan Mercun

Walaupun popular, mercun boleh menjadi sangat berbahaya jika tidak dikendalikan dengan betul. Setiap tahun, hospital di Malaysia dan Indonesia menyaksikan peningkatan jumlah kecederaan berkaitan dengan mercun semasa Aidilfitri. Kanak-kanak sangat terdedah kepada kemalangan kerana mereka mungkin tidak memahami risiko dalam mengendalikan mercun ini. Ade satu kes ni pulak, empat remaja cedera waktu tengah modify mercun supaya bunyi dia jadi lebih kuat. Kes modify mercun ni memang dah banyak kali jadi, minda jurutera la katakan. Mungkin dorang hanya akan serik bila nasi dah jadi bubur.

Status Undang-Undang Mercun

Di Malaysia, jualan dan penggunaan mercun dikawal oleh Akta Bahan Letupan 1957, yang melarang penggunaan mercun tanpa permit. Namun, undang-undang ini sering diabaikan semasa acara kebudayaan seperti Aidilfitri, di mana mercun mudah didapati di pasaran gelap. Bagaimanapun menurut Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming berkata, Kabinet telah membuat keputusan untuk menarik balik larangan itu dan bunga api akan dihalalkan tetapi ia tertakluk kepada permohonan lesen, duti import serta garis panduan dan peraturan.

Kesan mercun kepada alam sekitar

Mercun boleh mempunyai kesan negatif ke atas alam sekitar, terutamanya jika tidak dibuang dengan betul. Bahan kimia dan logam berat yang terdapat dalam mercun boleh mencemar tanah dan air, dan pencemaran bunyi dari letupan mercun boleh membahayakan hidupan liar dan mengganggu ketenteraman awam.

Walaupun mercun telah menjadi tradisi yang dicintai semasa Aidilfitri, adalah penting untuk mengakui risiko dan keburukan yang berkaitan dengan penggunaannya. Semasa kita merayakan acara ini dengan keluarga dan rakan-rakan, mari ingat untuk mengendalikan mercun dengan bertanggungjawab dan menjaga keselamatan kita dan alam sekitar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Don’t Stop Here

More To Explore

Revolusi Kerja Jarak Jauh

Kerja jarak jauh semakin popular dalam era digital. Peningkatan teknologi dalam talian membolehkan pekerja bekerja dari mana-mana dengan akses internet yang stabil. Artikel ini membincangkan

5 Senaman Mudah di Pejabat

Duduk berjam-jam boleh menyebabkan kesakitan badan, kekejangan, dan kebas. Namun, mengambil masa beberapa minit setiap jam untuk melakukan senaman mudah boleh membantu anda menjaga kesihatan

Eksklusif newsletter update di inbox anda.