Rezeki Orang dan Rezeki Kita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Hidup umpama lilin, satu persatu air mata dan peluh menitik bumi, namun tidaklah ia hilang, malah menjadi tanda ketabahan diri seseorang. Kadang hal inilah yang kita terlalu obses sehinggakan hidup rela membangga-bangga sehinga terungkap mempersoalkan segala kejayaan dan pemilikan harta kita hari ini adalah atas usaha kita, maka apa perlunya kita berbagi pada yang lain?
Jawapannya; Rezeki. Dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain. Jadi kalau kita bantu rezeki orang lain bukankah ia juga membantu sebahagian dari rezeki kita? Sekiranya kita tidak berbuat kebaikan untuk orang lain, untuk apa hidup dalam dunia yang menyantuni hubungan erat sesama manusia? “Maka Nikmat Tuhanmu yang manakah kau dustakan?” (Surah Ar-Rahman) Dalam surah Ar-Rahman, kalimah ini disebut sebanyak 31 kali untuk menegaskan bahawa rezeki tak pernah silap alamat. Ingatlah setiap tindakan kita akan berbalas berdasarkan amalan baik berguna terbalas balik kepada kita. Semoga Allah lindungi dan bantu kita.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Don’t Stop Here

More To Explore

Keuntungan Bermain Slot Online Gampang Menang

Dalam penelusuran google akan terdapat beberapa pilihan provider situs slot dana gacor gampang menang jackpot terbesar yang dapat anda mainkan kapan saja dan dimana saja

Eksklusif newsletter update di inbox anda.